Kaneelbroodjes
Omdat Pasen eraan komt, maar ook omdat ik het zelf erg lekker vind, ging ik vandaag kaneelbroodjes maken. Ik had dit eerlijk gezegd nog nooit gedaan, maar het moest er een keer van komen.
Deze broodjes koop ik eigenlijk altijd gewoon in de winkel, omdat je denkt dat het heel veel werk is om het zelf te maken. Nou ik moet je zeggen, het duurt wel irritant lang (door het vele rijzen van het deeg) , maar heel veel werk is het ook weer niet. Ik was erg tevreden met het resultaat, alleen volgens mij had ik iets te veel gemaakt. (16 stuks is aardig wat). Dus als je minder wilt maken zoals 8, dan moet je gewoon alle hoeveelheden van de ingrediënten halveren, zo simpel is het!
Kaneelbroodjes
16 stuks
Voor het deeg:
1 pakje gist van 7 gram
180 ml melk
50 gram suiker
60 ml water, warm
1 tl vanille extract
1 ei
57 gram boter, gesmolten
500/510 gram patent bloem
Voor de vulling:
75 gram boter, op kamertemperatuur
150 gram bruine suiker
50 gram gewone suiker
2 eetlepels kaneel
Voor de glans/glazuur:
50 gram monchou, op kamertemperatuur
1 eetlepel boter
100 gram poedersuiker
3 eetlepels melk, warm
(Het lijken best veel ingrediënten, maar er staat bijvoorbeeld ook 3x boter tussen dus het valt wel mee).
Bereiding:
Deeg: Doe in een laag kommetje het warme water met 1 eetlepel suiker en strooi hierover de gist (zo wordt de gist geactiveerd).
In een andere kom, meng je de melk, boter,vanille extract, ei en suiker tot één geheel. Doe hierna de geactiveerde gist erbij en ook de bloem. Meng het deeg goed met een houten lepel en begin het goed te kneden zodat het soepel wordt.
Doe het deeg daarna in een geoliede bak (met bijv. zonnebloemolie) en zorg dat over het deeg ook een laagje olie zit. Dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek ongeveer 2 uur staan.
Vulling: Meng al het suiker met de kaneel.
Haal dan het deeg uit de kom en maak er een grote rechthoek (ongeveer 30 bij 45cm) van, dit doe je op een met bloem bestoven aanrecht. Op de deeg smeer je de 75 gram boter uit (wat bij de vulling hoort).
Strooi hierover het kaneelmengsel.
Probeer daarna het deeg langzaam op te rollen. Dit doe je door aan één kant, de lange zijde, het deeg vast te pakken en die langzaam/strak probeert op te rollen. Verdeel hierna de lange rol in 16 stukjes door de rol in gelijke stukjes te snijden.
Leg deze stukjes op hun zijkant in een ingevette bakvorm.
Laat dit ook weer 1 uur rijzen met huishoudfolie eroverheen.
Verwarm dan de oven voor op 170 graden.
Haal de folie van de bakvorm en smeer er dan nog wat boter op voor een goudbruin korstje.
Doe de kaneelbroodjes ongeveer 25 minuten in de oven.
Maak ondertussen het glazuur (hoef je niet per se te maken maar een beetje is wel heel lekker over de kaneelbroodjes).
Doe de monchou en boter in een kom, mix dit een beetje en meng de poedersuiker er doorheen.
Daarna voeg je de warme melk toe. Nog een beetje mengen en dan over de kaneelbroodjes schenken.
Zo dat was het, erg lang recept en niet iets wat je snel maakt, maarr wel een keer het proberen waard want wat was het lekker!
Deze broodjes koop ik eigenlijk altijd gewoon in de winkel, omdat je denkt dat het heel veel werk is om het zelf te maken. Nou ik moet je zeggen, het duurt wel irritant lang (door het vele rijzen van het deeg) , maar heel veel werk is het ook weer niet. Ik was erg tevreden met het resultaat, alleen volgens mij had ik iets te veel gemaakt. (16 stuks is aardig wat). Dus als je minder wilt maken zoals 8, dan moet je gewoon alle hoeveelheden van de ingrediënten halveren, zo simpel is het!
Kaneelbroodjes
16 stuks
Voor het deeg:
1 pakje gist van 7 gram
180 ml melk
50 gram suiker
60 ml water, warm
1 tl vanille extract
1 ei
57 gram boter, gesmolten
500/510 gram patent bloem
Voor de vulling:
75 gram boter, op kamertemperatuur
150 gram bruine suiker
50 gram gewone suiker
2 eetlepels kaneel
Voor de glans/glazuur:
50 gram monchou, op kamertemperatuur
1 eetlepel boter
100 gram poedersuiker
3 eetlepels melk, warm
(Het lijken best veel ingrediënten, maar er staat bijvoorbeeld ook 3x boter tussen dus het valt wel mee).
Bereiding:
Deeg: Doe in een laag kommetje het warme water met 1 eetlepel suiker en strooi hierover de gist (zo wordt de gist geactiveerd).
In een andere kom, meng je de melk, boter,vanille extract, ei en suiker tot één geheel. Doe hierna de geactiveerde gist erbij en ook de bloem. Meng het deeg goed met een houten lepel en begin het goed te kneden zodat het soepel wordt.
Doe het deeg daarna in een geoliede bak (met bijv. zonnebloemolie) en zorg dat over het deeg ook een laagje olie zit. Dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek ongeveer 2 uur staan.
Vulling: Meng al het suiker met de kaneel.
Haal dan het deeg uit de kom en maak er een grote rechthoek (ongeveer 30 bij 45cm) van, dit doe je op een met bloem bestoven aanrecht. Op de deeg smeer je de 75 gram boter uit (wat bij de vulling hoort).
Strooi hierover het kaneelmengsel.
Probeer daarna het deeg langzaam op te rollen. Dit doe je door aan één kant, de lange zijde, het deeg vast te pakken en die langzaam/strak probeert op te rollen. Verdeel hierna de lange rol in 16 stukjes door de rol in gelijke stukjes te snijden.
Leg deze stukjes op hun zijkant in een ingevette bakvorm.
Laat dit ook weer 1 uur rijzen met huishoudfolie eroverheen.
Verwarm dan de oven voor op 170 graden.
Haal de folie van de bakvorm en smeer er dan nog wat boter op voor een goudbruin korstje.
Doe de kaneelbroodjes ongeveer 25 minuten in de oven.
Maak ondertussen het glazuur (hoef je niet per se te maken maar een beetje is wel heel lekker over de kaneelbroodjes).
Doe de monchou en boter in een kom, mix dit een beetje en meng de poedersuiker er doorheen.
Daarna voeg je de warme melk toe. Nog een beetje mengen en dan over de kaneelbroodjes schenken.
Zo dat was het, erg lang recept en niet iets wat je snel maakt, maarr wel een keer het proberen waard want wat was het lekker!
Reacties
Een reactie posten