Pistache-citroentaart
Pistache-citroentaart
Gisteren had ik erg zin om iets lekkers te bakken, en aangezien mijn huisgenootjes erg van citroen houden moest ik daar wel iets mee doen. Ik heb al eens een keer eerder citroentaart gemaakt alleen dit was met bladerdeeg ipv een krokant deeg. Om nog voor wat extra variatie te gaan (en natuurlijk voor de lekkere smaakt) heb ik pistache als bodem gebruikt met daarin een citroenvulling. Het was even duimen of het was gelukt, maar werd erg gewaardeerd door mijzelf en natuurlijk ook mijn huisgenootjes.
Ingrediënten:
70 gram pistachenootjes (gemalen)
180 gram bloem
260 gram lichte basterdsuiker
110 gram roomboter
2 eidooiers + 5 hele eieren
100 ml slagroom
1 eetlepel water
3 citroenen (sap en schil ervan)
Bereiding:
Meng de gemalen pistachenootjes samen met de 110 gram boter, twee eidooiers en 1 eetlepel water. Meng in een andere kom de bloem en basterdsuiker en voeg hier het nootjesmengsel toe. Vorm hiermee een mooie samenhangende deegbal en leg dit in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 175graden.
Na dit half uurtje rol je het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de ingevette vorm met het deeg. Zet dit in een oven met een blinde vulling.
Haal deze vulling na een kwartier weg en laat de taart nog 10 minuten gaar bakken.
Koel de taart een beetje af, duurt ongeveer een half uur, en maak ondertussen de vulling.
Voor de vulling meng je de overige basterdsuiker met 5 eieren en probeer dit een beetje luchtig op te kloppen. De slagroom en citroensap/schil kunnen hierbij gegooid worden en als één geheel worden geklopt. Zet de oven weer aan op 175 graden.
Vul de afgekoelde taartvorm met de citroenvulling en zet het weer ongeveer 20 á 30 minuten in de oven.
Laat de taart een beetje afkoelen voor je het gaat opeten, zowel warm als koud is lekker.
Ps. Blinde vulling is een bakpapier dat op het deeg wordt gelegd en een steunvulling die er wordt in geschept. Een steunvulling kunnen drogen bonen of rijst zijn.
Gisteren had ik erg zin om iets lekkers te bakken, en aangezien mijn huisgenootjes erg van citroen houden moest ik daar wel iets mee doen. Ik heb al eens een keer eerder citroentaart gemaakt alleen dit was met bladerdeeg ipv een krokant deeg. Om nog voor wat extra variatie te gaan (en natuurlijk voor de lekkere smaakt) heb ik pistache als bodem gebruikt met daarin een citroenvulling. Het was even duimen of het was gelukt, maar werd erg gewaardeerd door mijzelf en natuurlijk ook mijn huisgenootjes.
Ingrediënten:
70 gram pistachenootjes (gemalen)
180 gram bloem
260 gram lichte basterdsuiker
110 gram roomboter
2 eidooiers + 5 hele eieren
100 ml slagroom
1 eetlepel water
3 citroenen (sap en schil ervan)
Bereiding:
Meng de gemalen pistachenootjes samen met de 110 gram boter, twee eidooiers en 1 eetlepel water. Meng in een andere kom de bloem en basterdsuiker en voeg hier het nootjesmengsel toe. Vorm hiermee een mooie samenhangende deegbal en leg dit in huishoudfolie een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 175graden.
Na dit half uurtje rol je het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de ingevette vorm met het deeg. Zet dit in een oven met een blinde vulling.
Haal deze vulling na een kwartier weg en laat de taart nog 10 minuten gaar bakken.
Koel de taart een beetje af, duurt ongeveer een half uur, en maak ondertussen de vulling.
Voor de vulling meng je de overige basterdsuiker met 5 eieren en probeer dit een beetje luchtig op te kloppen. De slagroom en citroensap/schil kunnen hierbij gegooid worden en als één geheel worden geklopt. Zet de oven weer aan op 175 graden.
Vul de afgekoelde taartvorm met de citroenvulling en zet het weer ongeveer 20 á 30 minuten in de oven.
Laat de taart een beetje afkoelen voor je het gaat opeten, zowel warm als koud is lekker.
Ps. Blinde vulling is een bakpapier dat op het deeg wordt gelegd en een steunvulling die er wordt in geschept. Een steunvulling kunnen drogen bonen of rijst zijn.
Reacties
Een reactie posten