Tiramisu
Als we het over een echt decadent toetje hebben, dan hebben we het natuurlijk over tiramisu!
Tiramisu betekent in het Italiaans: trek mij omhoog, wat ook wel inhoudt maak mij blij.
Deze benaming dekt echt het hele toetje, want wat word ik blij van zelfgemaakte tiramisu! Vaak als je bij een italiaan eet of een pizzeria dan bestellen de meeste mensen tiramisu, maar deze tiramisu kan niet op tegen mijn zelfgemaakte versie!
Ik heb dit gerecht al aardig vaak gemaakt en er zijn nooit klachten over gekomen en valt vrijwel altijd in de smaak.
Meestal wordt er in de tiramisu drank gebruikt, maar als je echte sterke koffie gebruikt heb je die drank helemaal niet nodig! (en door de drank worden de andere smaken naar de achtergrond gedrongen).
Deze tiramisu is niet moeilijk om te maken, maar moet je wel nog even laten opstijven. (hoe langer hoe beter) Één nacht in de koelkast zorgt ervoor dat er nog meer smaak in de tiramisu terechtkomt! Al met al een heerlijk toetje wat je blij maakt!
Tiramisu
4/6 personen
200 gram slagroom
50 gram suiker
2 eieren (alleen eierdooiers gebruiken) -> bewaar eiwit wel voor bijvoorbeeld een heerlijke soufflé. Zorg dat de eieren vers zijn!
300 gram mascarpone
2 kopjes koude koffie -> in een lage bak gegoten om makkelijker de lange vingers in te dopen.
1 pak lange vingers a ongeveer 200 gram
cacaopoeder
50 gram pure chocolade, geraspt
Bereiding:
Klopt de slagroom in een kom met een eetlepel suiker bijna stijf.
Splits de eieren en klop van de eierdooiers met de suiker in een andere kom een bleke, luchtige massa.
Spatel hier voorzichtige de mascarpone door en daarna de opgeklopte slagroom. ( niet met een garde want dan sla je weer alle lucht uit het mengsel).
Doop wat lange vingers helemaal maar snel in de koffie en leg ze in een diepe rechthoekige schaal zodat er een laag lange vingers ontstaat op de bodem.
bedek ze met een laag mascarponeroom en bestrooi die met wat geraspte chocolade.
Ga zo door met laagjes maken tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag mascarponeroom.
Bestuif het gerecht met cacao en geraspte chocolade en zet het minimaal 2 uur in de koelkast. (hoe langer het in de koelkast staat hoe beter de tiramisu opstijft.)
tip: hoe weet je dat eieren vers zijn? doe ze in een kom met water en als ze direct naar de bodem zakken en daar blijven zijn ze vers. Als ze blijven drijven dan zijn de eieren waarschijnlijk al ouder dan 2 weken en hierdoor niet geschikt voor tiramisu. (aangezien de eieren niet gekookt of gebakken worden kan er een risico ontstaan van salmonella.)
Tiramisu betekent in het Italiaans: trek mij omhoog, wat ook wel inhoudt maak mij blij.
Deze benaming dekt echt het hele toetje, want wat word ik blij van zelfgemaakte tiramisu! Vaak als je bij een italiaan eet of een pizzeria dan bestellen de meeste mensen tiramisu, maar deze tiramisu kan niet op tegen mijn zelfgemaakte versie!
Ik heb dit gerecht al aardig vaak gemaakt en er zijn nooit klachten over gekomen en valt vrijwel altijd in de smaak.
Meestal wordt er in de tiramisu drank gebruikt, maar als je echte sterke koffie gebruikt heb je die drank helemaal niet nodig! (en door de drank worden de andere smaken naar de achtergrond gedrongen).
Deze tiramisu is niet moeilijk om te maken, maar moet je wel nog even laten opstijven. (hoe langer hoe beter) Één nacht in de koelkast zorgt ervoor dat er nog meer smaak in de tiramisu terechtkomt! Al met al een heerlijk toetje wat je blij maakt!
Tiramisu
4/6 personen
200 gram slagroom
50 gram suiker
2 eieren (alleen eierdooiers gebruiken) -> bewaar eiwit wel voor bijvoorbeeld een heerlijke soufflé. Zorg dat de eieren vers zijn!
300 gram mascarpone
2 kopjes koude koffie -> in een lage bak gegoten om makkelijker de lange vingers in te dopen.
1 pak lange vingers a ongeveer 200 gram
cacaopoeder
50 gram pure chocolade, geraspt
Bereiding:
Klopt de slagroom in een kom met een eetlepel suiker bijna stijf.
Splits de eieren en klop van de eierdooiers met de suiker in een andere kom een bleke, luchtige massa.
Spatel hier voorzichtige de mascarpone door en daarna de opgeklopte slagroom. ( niet met een garde want dan sla je weer alle lucht uit het mengsel).
Doop wat lange vingers helemaal maar snel in de koffie en leg ze in een diepe rechthoekige schaal zodat er een laag lange vingers ontstaat op de bodem.
bedek ze met een laag mascarponeroom en bestrooi die met wat geraspte chocolade.
Ga zo door met laagjes maken tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag mascarponeroom.
Bestuif het gerecht met cacao en geraspte chocolade en zet het minimaal 2 uur in de koelkast. (hoe langer het in de koelkast staat hoe beter de tiramisu opstijft.)
tip: hoe weet je dat eieren vers zijn? doe ze in een kom met water en als ze direct naar de bodem zakken en daar blijven zijn ze vers. Als ze blijven drijven dan zijn de eieren waarschijnlijk al ouder dan 2 weken en hierdoor niet geschikt voor tiramisu. (aangezien de eieren niet gekookt of gebakken worden kan er een risico ontstaan van salmonella.)
Reacties
Een reactie posten