Citroentaart

Ik zat op internet een beetje rond te snuffelen en toen kwam ik bij youtube uit op: How to Cook  Like Heston. Heston is een aardige goede chef als je nagaat dat zijn restaurant 3 michelinsterren heeft. (het hoogst haalbare in de kookwereld.) Hij had verschillende afleveringen waarin hij één product ging bestuderen, en daarbij viel mijn oog op de aflevering met eieren. In deze aflevering maakte hij een geweldig uitziende 'Lemon tart' en hierdoor moest ik het zelf ook eens gaan maken.
In het recept staat dat je zelf deeg moet maken voor de buitenkant alleen dit vond ik iets te veel werk en hierdoor heb ik gewoon bladerdeeg gebruikt als bodem, wat ook erg goed smaakt. Ik moet eerlijk zeggen, misschien komt het omdat ik zo van de citroensmaak hou, maar van deze taart kon ik niet afblijven! (het was in ieder geval in één dag op.) Genoeg getypt, hier is het goddelijke recept.

Citroentaart

Voor 12/14 puntjes taart

Voor de buitenkant:
5 bladerdeegvelletjes
1 losgeklopt eigeel

Voor de vulling:
6 eieren
260 gram suiker
schil en sap van 4 citroenen
150 ml slagroom
50 gram mascarpone

Bereiding:
Laat de bladerdeeg velletjes op kamertemperatuur komen.
Beboter een 24cm grote taartvorm met een rand van 2,5 cm.
Bedek de taartvorm met bladerdeeg, en bak dit blind* in een voorverwarmde oven (180graden) 20 minuten.
Na die 20 minuten haal je het even uit de oven kijken of de bodem helemaal bedekt is met bladerdeeg, niet? Vul dan de spleetjes met overgebleven bladerdeeg en 'lijm' dit met het losgeklopte eigeel. Doe dan de bodem nog eens 10 minuten in de oven. Haal het er uit en laat volledig afkoelen.
Doe alle ingrediënten van de vulling in een kom en mix het.
Plaats de kom boven een pan met zachte kokend water en laat de vulling ongeveer 60 graden worden.( gebruik hiervoor een kookthermometer.)
Als het 60 graden is, gooi de vulling door een zeef en haal je alle belletjes uit de vulling door er een lepel op te drukken.
Verwarm de oven weer voor, dit keer op 120 graden.
Doe de taartvorm weer in de oven, en giet voorzichtig de citroenvulling in de vorm. Bak dan de taart ongeveer 25 minuten of tot de binnenkant van de taart 70 graden is. (met thermometer).
Haal dan de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Klaar!
Een echt aanrader, en dit kan je vast beamen als je het zelf hebt gegeten!


*Blind bakken doe je door op de bladerdeeg bakpapier te leggen en te vullen met bijvoorbeeld droge bonen, erwten, rijst enz. Waarom bak je blind? Zo wordt de buitenkant knapperig en wordt het geen zompige bodem.

Reacties

Populaire posts