Notenkoekjes

Voor een lekker en makkelijk tussendoortje zijn koekjes altijd  leuk om te maken.
Ik hou zelf van pistache/amandel/hazelnoten en stop het daarom ook vaak in mijn gerechten. Vandaag had ik gewone koekjes gemaakt, maar dan met amandelmeel en pistachenootjes. Je kan de pistachenootjes natuurlijk ook vervangen voor een ander soort zoals walnoten, pecannoten, cashewnoten enzovoort.
Deze koekjes gaan er bij mij altijd erg goed in, vooral met een lekker grote pot thee erbij.
In vervolg hoef je geen koekjes meer te kopen in de supermarkt, want er gaat niets boven deze zelfgemaakte tussendoortjes!

Notenkoekjes

135 gram zachte boter
110 gram suiker
1 eidooier
135 gram bloem
1 theelepel vanille-extract (of aroma)

35 gram gemalen amandelen *
40 gram pistachenoten, fijngehakt.

Bereiding:
Roer de boter en suiker met een garde romig in een kom.
Voeg de eidooier en het vanille-extract toe. Zeef de bloem boven de kom.
Voeg dan de amandelen toe en roer met een houten lepel tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm 1 grote bal van het deeg, wikkel het in plasticfolie en laat het ongeveer 40 tot 60 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm daarna de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Verwijder dan de folie en rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot het ongeveer 3 mm dik is (Je kan altijd wat extra bloem gebruiken met het uitrollen om plakken te voorkomen).
Bestrooi dan het deeg met de pistachenoten en druk ze met de deegroller voorzichtig in het deeg.
Steek vormpjes uit het deeg ( ik had hartjes) en leg ze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat.
Bak de hartjes ongeveer 8 tot 10 minuten. Het is heel snel klaar dus blijf goed controleren of ze al bruin worden.
Laat de koekjes volledig afkoelen en dan kan je aanvallen!

* Ik gebruik vaak amandelmeel in mijn gerechten en dit is jammer genoeg niet te koop in een supermarkt, maar je kan het gelukkig wel kopen bij de groothandel of De Tuinen.

Reacties

Populaire posts