Zelfgemaakte bladerdeeg
Bladerdeeg is altijd handig om in huis te hebben en je kan het voor diverse gerechten gebruiken, maar eigenlijk koop je het altijd jammer genoeg in de supermarkt.
Nu hoeft dat niet meer! Met dit makkelijke (wel tijdrovende) recept kan je makkelijk bladerdeeg maken. Even een weetje over bladerdeeg, doordat je het deeg zo vaak vouwt ontstaat er laagjes bloem, boter en water over elkaar. Als je dit deeg dan in de oven doet, smelt de boter en bakt dit bladerend.
Dit bladerdeeg wordt ook wel 'rough puff pastry' omdat het sneller en makkelijker te maken is dan het normale bladerdeeg, maar wat eigenlijk gewoon hetzelfde smaakt.
Dit bladerdeeg had ik gemaakt omdat we zelf niets meer in huis hadden, en ik moet zeggen dat het erg lekker deeg is! (Ik had er uiteindelijk tarte tatin van gemaakt.)
Bladerdeeg
genoeg voor 3 hartige taarten
250 gram boter
250 gram bloem
125 ml ijskoudwater
3 gram zout
Snij de koude boter in blokjes. Meng de bloem met het zout en kneed het met water tot een deeg.
Meng dan de blokjes boter erbij, maar zorg dat deze boterblokjes nog heel blijven in het deeg (het ziet er een beetje gek uit omdat je de blokjes boter nog moet kunnen zien maar maak je geen zorgen, want na de verschillende toeren wordt het echt bladerdeeg).
Laat dit ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast in huishoudfolie.
Rol dan het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 40 x 15 cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai nu het deegpakketje een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek, vouw wederom weer in drieën op. Dit noemen we 1 toer.
Laat het deeg weer circa 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal dit nog 3 keer ( dus nog 3 toeren).
Zo ontstaat er een bladerend effect in het deeg.
Als je dit hebt gedaan kan je dit bladerdeeg gebruiken voor taarten, quiches, appelflappen enzovoort. Het is best een grote hoeveelheid bladerdeeg, maar je kan het deeg, wat je overhoudt, goed bewaren in het vriesvak.
Nu hoeft dat niet meer! Met dit makkelijke (wel tijdrovende) recept kan je makkelijk bladerdeeg maken. Even een weetje over bladerdeeg, doordat je het deeg zo vaak vouwt ontstaat er laagjes bloem, boter en water over elkaar. Als je dit deeg dan in de oven doet, smelt de boter en bakt dit bladerend.
Dit bladerdeeg wordt ook wel 'rough puff pastry' omdat het sneller en makkelijker te maken is dan het normale bladerdeeg, maar wat eigenlijk gewoon hetzelfde smaakt.
Dit bladerdeeg had ik gemaakt omdat we zelf niets meer in huis hadden, en ik moet zeggen dat het erg lekker deeg is! (Ik had er uiteindelijk tarte tatin van gemaakt.)
Bladerdeeg
genoeg voor 3 hartige taarten
250 gram boter
250 gram bloem
125 ml ijskoudwater
3 gram zout
Snij de koude boter in blokjes. Meng de bloem met het zout en kneed het met water tot een deeg.
Meng dan de blokjes boter erbij, maar zorg dat deze boterblokjes nog heel blijven in het deeg (het ziet er een beetje gek uit omdat je de blokjes boter nog moet kunnen zien maar maak je geen zorgen, want na de verschillende toeren wordt het echt bladerdeeg).
Laat dit ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast in huishoudfolie.
Rol dan het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 40 x 15 cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai nu het deegpakketje een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek, vouw wederom weer in drieën op. Dit noemen we 1 toer.
Laat het deeg weer circa 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal dit nog 3 keer ( dus nog 3 toeren).
Zo ontstaat er een bladerend effect in het deeg.
Als je dit hebt gedaan kan je dit bladerdeeg gebruiken voor taarten, quiches, appelflappen enzovoort. Het is best een grote hoeveelheid bladerdeeg, maar je kan het deeg, wat je overhoudt, goed bewaren in het vriesvak.
Reacties
Een reactie posten