Pittige tomatendip met feta, eieren en koriander
Dit gerecht is heerlijk als je even niet weet wat je wilt
maken, want de ingrediënten die hierin gaan zijn veelal standaard producten die
je in je kast hebt moeten liggen. Als student is dat altijd een beetje te
betwijfelen of deze kruiden in de voorraadkast liggen, maar daar moet echt even in investeren! Je kan zoveel gerechten veel
complexer en lekkerder maken door een toevoeging van bijvoorbeeld kurkuma,
komijn, kaneel of koriander. Ook moet je tegen een pepertje kunnen door de
pittige harissa en dit moet je zeker niet minder als je mensen over de vloer
hebt die er niet zo tegen kunnen, dan laat je ze maar wat meer brood eten of
melk drinken. Het gerecht is te eten als hoofdgerecht voor 4/5 personen met als bijgerecht platbrood of als een lekkere
lunch. Voor een lunch is het waarschijnlijk iets te veel werk als je de hele
dag wat te doen hebt, maar je kan een restje zeker bewaren voor de volgende
middag.
Ingrediënten
5 tenen knoflook
4 uien
2,5 tl kurkuma
1,5 tl gemalen koriander
1,5 tl gemalen komijn
¾ tl kaneel
4 el harissa
2 blikken tomatensaus
6 tomaten, gesneden in blokjes
1 bosje koriander (40 gram)
300 gram feta
300 gram pompoen (uit de diepvries)
7/8 eieren
Peper en zout
Bereiding
Warm in een hoge koekenpan de olijfolie en fruit hierin de
klein gesneden knoflook en gesnipperde uien.
Als dit glazig is geworden, voeg je de droge kruiden koriander, komijn, kaneel
en kurkuma toe. Het lekkerste is om de komijn in de vijzel fijn te malen. Zo
komen er heerlijke geuren vrij en geeft het altijd net wat meer smaak. Voeg
hierna de harissa toe en bak het 1 min mee. De tomatensaus, gesneden tomaten en pompen kunnen
hierna toegevoegd worden om 20/30 minuten te laten pruttelen. Het is wel handig
om het een beetje in de gaten te houden en te roeren, omdat het snel kan
aankoeken. Giet de tomatensaus in de
ovenschaal en meng de gesneden koriander hier doorheen. Verdeel de, in kleine stukjes gesneden, feta
door het mengsel en druk wat fetablokjes onder de saus zodat het goed verdeeld
wordt. Maak kleine kuiltjes voor de eieren en verdeel dit over het mengsel. Op
de foto staat een hoeveelheid voor 2/3 personen, alleen kunnen er meerdere
schalen worden gemaakt om zo het mengsel goed te verdelen en niet te dik te
maken. Strooi hier peper en zout over en zet het in een voorverwarmde oven van
180/200 graden en laat het binnen 15 tot 20 minuten gaar worden. Het eiwit moet
gestold zijn, maar het eigeel mag nog uitlopen. Eet dit gerecht met
zelfgemaakte platbrood wat je kan maken in de tijd dat het in de oven gaar
wordt. Hier kan je het gerecht vinden voor platbrood. Garneer het met wat overgebleven koriander.
Reacties
Een reactie posten