Pittige tomatendip met feta, eieren en koriander



Dit gerecht is heerlijk als je even niet weet wat je wilt maken, want de ingrediënten die hierin gaan zijn veelal standaard producten die je in je kast hebt moeten liggen. Als student is dat altijd een beetje te betwijfelen of deze kruiden in de voorraadkast liggen, maar daar moet echt even in investeren! Je kan zoveel gerechten veel complexer en lekkerder maken door een toevoeging van bijvoorbeeld kurkuma, komijn, kaneel of koriander. Ook moet je tegen een pepertje kunnen door de pittige harissa en dit moet je zeker niet minder als je mensen over de vloer hebt die er niet zo tegen kunnen, dan laat je ze maar wat meer brood eten of melk drinken. Het gerecht is te eten als hoofdgerecht  voor 4/5 personen  met als bijgerecht platbrood of als een lekkere lunch. Voor een lunch is het waarschijnlijk iets te veel werk als je de hele dag wat te doen hebt, maar je kan een restje zeker bewaren voor de volgende middag. 

Ingrediënten
5 tenen knoflook
4 uien
2,5 tl kurkuma
1,5 tl gemalen koriander
1,5 tl gemalen komijn
¾ tl kaneel
4 el harissa
2 blikken tomatensaus
6 tomaten, gesneden in blokjes
1 bosje koriander (40 gram)
300 gram feta
300 gram pompoen (uit de diepvries)
7/8 eieren
Peper en zout

Bereiding
Warm in een hoge koekenpan de olijfolie en fruit hierin de klein gesneden knoflook en gesnipperde uien. Als dit glazig is geworden, voeg je de droge kruiden koriander, komijn, kaneel en kurkuma toe. Het lekkerste is om de komijn in de vijzel fijn te malen. Zo komen er heerlijke geuren vrij en geeft het altijd net wat meer smaak. Voeg hierna de harissa toe en bak het 1 min mee.  De tomatensaus, gesneden tomaten en pompen kunnen hierna toegevoegd worden om 20/30 minuten te laten pruttelen. Het is wel handig om het een beetje in de gaten te houden en te roeren, omdat het snel kan aankoeken.  Giet de tomatensaus in de ovenschaal en meng de gesneden koriander hier doorheen.  Verdeel de, in kleine stukjes gesneden, feta door het mengsel en druk wat fetablokjes onder de saus zodat het goed verdeeld wordt. Maak kleine kuiltjes voor de eieren en verdeel dit over het mengsel. Op de foto staat een hoeveelheid voor 2/3 personen, alleen kunnen er meerdere schalen worden gemaakt om zo het mengsel goed te verdelen en niet te dik te maken. Strooi hier peper en zout over en zet het in een voorverwarmde oven van 180/200 graden en laat het binnen 15 tot 20 minuten gaar worden. Het eiwit moet gestold zijn, maar het eigeel mag nog uitlopen. Eet dit gerecht met zelfgemaakte platbrood wat je kan maken in de tijd dat het in de oven gaar wordt. Hier kan je het gerecht vinden voor platbrood. Garneer het met wat overgebleven koriander.

Reacties

Populaire posts