Dumplings
Chinese dumplings, ook wel jiaozi genoemd, zijn heerlijk hapjes die je als avondeten kan gebruiken of gewoon lekker als een snack.
Aangezien ik niet echt gewend ben om chinees te koken was ik ben verbaasd met het goede resultaat! Het werden heerlijke en vooral sappige dumplings die (jammer genoeg) erg snel vullen.
Dumplings ( ongeveer 30 dumplings)
voor het deeg van de wontons (kan je ook gewoon kopen in de speciaalzaak):
500 gram tarwebloem
220 ml water
De vulling:
300 gram varkensgehakt (kan ook speklappen zijn die zijn fijngehakt).
4 bladen Chinese kool (kan ook gewone kool zijn).
2 cm gemberwortel, fijngesneden
1 bosje bieslook, fijngesneden
2 lente-uitjes
4 geweekte shiitake paddenstoelen (kan ook gewone paddenstoelen zijn die je hebt laten drogen).
sojasaus, sesamolie en rijstwijn
zout
water
Bereiding:
Deeg: meng het water door de bloem tot een samenhangend deeg en vorm dit tot een bal.
Laat dit minstens 30 minuten rusten onder een vochtige doek. _> het deeg moet uitrolbaar zijn maar niet te plakkerig.
Vulling: meng het gehakt met 5 a 6 eetlepels water en voeg 1 eetlepel sojasaus toe samen met de gehakte gember, 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepel rijstwijn en 2 theelepels zout en meng dit samen.
Knijp het water uit de fijngehakte kool en voeg dit toe aan het vleesmengsel.
Meng ook de lente-uitjes, fijngehakte paddenstoelen en bieslook toe aan het mengsel en meng alles goed samen. Je merkt dan zelf of er nog meer sesamolie, zout of lenteui bij moet.
Wontons rollen: Pak de bol deeg en haal er een stuk af. Rol dat tot een lange worst. Knijp van de worst kleine stukjes ter grootte van een kleine walnoot. Rol die stukjes uit tot bolletjes.
Pak een een dikke staaf van ongeveer 25 cm lang en rol daarmee het deeg uit tot een mooi rondje.
Om de vulling in je rondje te stoppen moet je een bepaalde vouw techniek kennen, de link hieronder laat deze techniek zien.
http://www.youtube.com/watch?v=SkuaCb4nPBc
Zet de dumpling op een schaal maar niet tegen elkaar aan want anders plakken ze aan elkaar.
Breng dan een ruime pan water aan de kook. Zet het vuur halfhoog en laat de dumplings langzaam in het water glijden. Om te kijken of de dumplings gaar zijn pak je een kop koud water en gooi je dit in de pan. Als de dumplings gaan drijven zijn ze gaar.
Haal ze uit het water met een schuimspaan en laat ze nog even in een bak met warm water zakken (zo voorkom je dat de dumplings aan elkaar gaan plakken).
De dumplings zijn erg lekker om te dippen in een sausje van :
1/2 kop sojasaus
1 e sesamolie
1 e gehakt lente-uitjes
1 t gehakte knoflook
Aangezien ik niet echt gewend ben om chinees te koken was ik ben verbaasd met het goede resultaat! Het werden heerlijke en vooral sappige dumplings die (jammer genoeg) erg snel vullen.
Dumplings ( ongeveer 30 dumplings)
voor het deeg van de wontons (kan je ook gewoon kopen in de speciaalzaak):
500 gram tarwebloem
220 ml water
De vulling:
300 gram varkensgehakt (kan ook speklappen zijn die zijn fijngehakt).
4 bladen Chinese kool (kan ook gewone kool zijn).
2 cm gemberwortel, fijngesneden
1 bosje bieslook, fijngesneden
2 lente-uitjes
4 geweekte shiitake paddenstoelen (kan ook gewone paddenstoelen zijn die je hebt laten drogen).
sojasaus, sesamolie en rijstwijn
zout
water
Bereiding:
Deeg: meng het water door de bloem tot een samenhangend deeg en vorm dit tot een bal.
Laat dit minstens 30 minuten rusten onder een vochtige doek. _> het deeg moet uitrolbaar zijn maar niet te plakkerig.
Vulling: meng het gehakt met 5 a 6 eetlepels water en voeg 1 eetlepel sojasaus toe samen met de gehakte gember, 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepel rijstwijn en 2 theelepels zout en meng dit samen.
Knijp het water uit de fijngehakte kool en voeg dit toe aan het vleesmengsel.
Meng ook de lente-uitjes, fijngehakte paddenstoelen en bieslook toe aan het mengsel en meng alles goed samen. Je merkt dan zelf of er nog meer sesamolie, zout of lenteui bij moet.
Wontons rollen: Pak de bol deeg en haal er een stuk af. Rol dat tot een lange worst. Knijp van de worst kleine stukjes ter grootte van een kleine walnoot. Rol die stukjes uit tot bolletjes.
Pak een een dikke staaf van ongeveer 25 cm lang en rol daarmee het deeg uit tot een mooi rondje.
Om de vulling in je rondje te stoppen moet je een bepaalde vouw techniek kennen, de link hieronder laat deze techniek zien.
http://www.youtube.com/watch?v=SkuaCb4nPBc
Zet de dumpling op een schaal maar niet tegen elkaar aan want anders plakken ze aan elkaar.
Breng dan een ruime pan water aan de kook. Zet het vuur halfhoog en laat de dumplings langzaam in het water glijden. Om te kijken of de dumplings gaar zijn pak je een kop koud water en gooi je dit in de pan. Als de dumplings gaan drijven zijn ze gaar.
Haal ze uit het water met een schuimspaan en laat ze nog even in een bak met warm water zakken (zo voorkom je dat de dumplings aan elkaar gaan plakken).
De dumplings zijn erg lekker om te dippen in een sausje van :
1/2 kop sojasaus
1 e sesamolie
1 e gehakt lente-uitjes
1 t gehakte knoflook
geniet ervan!!
Reacties
Een reactie posten